Site icon Arkitera Seyahat Bursu

Eski Bursiyerlerden Tavsiyeler

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından ilk kez 2011 yılında verilen ve “Türkiye’nin mimarlık alanındaki ilk seyahat bursu” olma özelliğini de taşıyan Arkitera Seyahat Bursu bu sene 8. kez gezginini arıyor.

Başvurular devam ederken eski bursiyerlerin bazı tavsiyelerini ve yol hikayelerini sizlerle paylaşıyoruz.

2011 Yelta Köm

Seyahat Bursunun ilk gezgini Yelta 2011 yılında “Üretimin Peşinde” başlığıyla hazırladığı rotası kapsamında 30 günde 9 ayrı şehri gezdi. Yelta’nın gezisine buradan ulaşabilirsiniz. Yelta Köm, 30 gün süren maceralı gezisini 4 Ekim 2011 tarihinde SALT Beyoğlu’nda merak edenleriyle paylaştı. Gezisi boyunca sosyal medyada da kendini oldukça hissettiren bir performans gösteren Yelta, toplam 400 tweet, 100’den fazla blog yazısı, 2 canlı yayın ve 40 video yayınladı.

2012 Ferhat Zeycan

2012 yılının gezgini “Düşük CO2 Salımı” teması kapsamında hazırladığı hazırladığı  “Pedal – Mekan – İnsan” başlıklı rotası ile Roman mahallelerinin oluşturduğu “Getto”ları mimari ve sosyal açıdan deneyimlemeyi amaçlayan Ferhat Zeycan oldu.  Ferhat’ın tüm gezisine buradan ulaşabilirsiniz.

2014 Elif Yılmaz

Seyahat Bursu’nun 2014 yılı gezgini Elif Yılmaz “Ya Sonra?” teması kapsamında Amstardam’a gitti. Günümüz teknolojileri göz önüne alınarak, kent ve insan ilişkisinin geldiği noktanın görünür kılınması ve iletişim araçlarının kentleri ne derece yaşanabilir kıldığının araştırılmasını hedefleyen Elif’in gezisine buradan ulaşabilirsiniz.

2015 Erenalp Saltık

Çanakkale Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla bursun 2015 yılı teması “Anma Mekanları” oldu. Tema kapsamında  II. Dünya Savaşı’nın izlerini Japonya’da sürmeyi planlayan Erenalp, gezi rotası olarak atom bombasının büyük yıkıma uğrattığı kentler Hiroşima ve Nagazaki’yi seçti. Bir haftalık seyahati süresince savaş sonrası “barış” temasıyla öne çıkan anıtları ve anma mekanlarını inceleyen Erenalp aynı zamanda bu kentlerin nasıl yeniden yapılandığını da gözlemleyerek deneyimlerini paylaştı.

2016 Atıl Aggündüz

2016’da “Tahribat” temasıyla düzenlenen Seyahat Bursu 2016 için ilk aşamada 43 proje başvurdu ve 10 isim finale kaldı.  2-3 Mart günü finale kalan isimlerin birbirinden ilginç ve başarılı sunumları izlenerek yapılan değerlendirme sonrasında Atıl Aggündüz 2016’nın  Arkitera Gezgini olarak seçildi.

Atıl, 2016 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Rio’yu inceledi, olimpiyat hazırlığı süreci yerinde gözlemleyip, yatırımlarının kentte yarattığı değişimleri, yerel halkın sürece tepkilerini değerlendirdi. Atıl’ın yolculuğu sonrası  İTÜ Taşkışla’da yaptığı sunuma buradan ulaşabilirsiniz.

2017 Ahmet Can Karakadılar

2017 yılında Geberit sponsorluğunda düzenlenmeye başlayan ve teması “Zaman Geçer…” olarak belirlenen Seyahat Bursu’nun kazananı Ahmet Can Karakadılar oldu. Ahmet Can, “Zaman geçer; fikirler, binalar, şehirler, ideolojiler, anılar, deneyimler kalır.” diyerek Bolşevik İhtilali’nin 100. yıldönümünde, ihtilalin Sovyet mimarisine etkilerini inceledi. Avangard Rus Mimarisi, Stalinist Mimarlık, Modern Sovyet Mimarisi ve günümüz çağdaş mimarlığının izlerini Moskova ve St.Petersburg’da süren Ahmet Can’ın yolculuğuna buradan ulaşabilirsiniz.

Gezisi sonrası ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde bir sunum yapan Ahmet Can’ın gezisine ait paylaşımlarını da buradan izleyebilirsiniz.

2018 İrem Korkmaz

Geçen yıl “Ortaklık” teması kapsamında düzenlenen bursun kazananı “2 ileri 1 geri” başlıklı rotasıyla İrem Korkmaz oldu. İrem’in San Francisco gezisiyle ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Gezisinin ardından İstanbul, Ankara ve Kayseri’de yaptığı sunumlarla deneyimlerini paylaşan İrem izleyenlere seyahatte öğrendiklerini aktardı. İrem’in sunum videosunu buradan izleyebilirsiniz.

 

 

Exit mobile version