Herkese merhaba! Ben İrem Korkmaz. Birkaç gün önce İTÜ Mimarlık bölümünden mezun oldum ve kısa bir süre içinde Arkitera 2018 Gezgini olarak San Francisco yolculuğuna çıkıyorum. Seyahatim yaklaşırken, sizi seyahatim kapsamında odaklanacağım noktalar ve bursu kazandıktan sonraki gelişmeler hakkında bilgilendirmek istiyorum.
Bir şehri, topoğrafyası, binaları veya anıtları şehir yapmıyor; içinde barındırdığı insanlar ve şehir karşılıklı olarak bir etkileşim içerisinde birbirlerinin kimliklerini oluşturuyor. Ben de bu nedenle gezeceğim mekanlardan oluşan fiziki rotam kadar, San Francisco’da bir araya geleceğim insanlardan oluşan “konuşkan rotam” için de çok heyecanlıyım. Bursu kazanmadan önce oluşturmaya başladığım bağlantı ağı giderek büyüyor ve daha San Francisco’ya varmadan bana şehri tanıtmaya başlıyor bile. Henüz valizimi bile hazırlamamışken San Francisco’da yaşayan sanatçılar, girişimciler, yoga öğretmenleri, şehir planlamacılar ve mimarlarla kurmaya başladığım “güvenilir ortaklık” sayesinde şehrin ara sokaklarında gezmeye başlamış gibi hissediyorum kendimi.
San Francisco, barındırdığı farklı kimliklerin ve rollerden insanların birbirleriyle çatışarak / uzlaşarak / dönüşerek / tersinerek kenti sahiplenme biçimleri, devletin kent politikaları ve kullanıcılar arasında oluşan tansiyon alanları, kamusal alan ve katılımcı kent pratikleri açılarından uçlarda gidip gelen, gelişmelerin aldığı reaksiyonlarla 2 ileri 1 geri bir hareket içerisinde… “2 İleri 1 Geri”, aslında pozitif ya da negatif bir yargı ortaya sürmek yerine farklı bir hareket biçimi tarifliyor: negatifini içinde barındıran, negatifiyle kurduğu ilişkiden güç alan, geri dönmekten çekinmeyen ve yönleri tekrar tanımlayan. Bakalım benim San Francisco’daki hareketim nereye varacak…
Haritaya bakınca bize fazlasıyla uzak olsa da, belki de San Francisco hakkında kendi yaşadığımız bölgeden daha çok fikir sahibiyiz. Her an San Francisco menşeli uygulamaları, sosyal medya platformlarını kullanıyor, orada ortaya çıkan trendlere hızla adapte oluyor, San Francisco’nun gerçekliğini kendi yaşadığımız mekana taşıyoruz. Benim bu rotayla amaçladığım şey; San Francisco’nun bize yansıtılan klişelerini çözündürüp mimarlık, kent ve insanların etkileşimini tartışabileceğimiz bir deney alanı haline getirmek. Hep karşımıza çıkan San Francisco imajının arkaplanında neler olup bitiyor? Farklı kimlikler şehirde kendilerini nasıl ifade ediyor? Şehirdeki uzlaşı alanları nasıl bir yol izliyor; tektipleştiren mi, ayrıştıran mı, çoğulluğu zenginlik olan gören bir yol mu? Teknolojik ilerlemeler ve mevcut şehir yapıları birbirleriyle ne kadar ilişkili? Kısacası havalı bir Golden Gate Köprüsü fotoğrafından ziyade mekansal ilişkileri aktaran deneysel üretimlerle kenti araştırmaya ve sosyal medya hesaplarından sunmaya gayret ediyor olacağım. Zaten San Francisco’nun kendini başka alanlarda kanıtlamaya ihtiyacı yok gibi görünüyor. 🙂
Benim seyahat bursuna başvuru sürecinden beri üzerinde en çok durduğum nokta; insanlarla etkileşim, psikolojik kent çözümlemeleri ve bireysel deneyimler ile gözlemler üzerinden kent okumaları oldu. Bu noktada sadece San Francisco’da yaşayan kişilerle olan etkileşimden bahsetmiyorum; bu seyahati Seyahat Bursu’nun sosyal medya hesaplarından takip eden kişilerle de aktif bir iletişim içinde bulunmak en önemli hedeflerimden. Bu nedenle tavsiyelerinizi, katkılarınızı, merak ettiğiniz noktaları, yorumlarınızı, gözlemlerinizi dört gözle bekliyorum. Sizin geri dönüşleriniz bu rotaya bir katman daha ekleyerek zenginleştirecek ve bu platformun amacına daha çok hizmet edecek. Ve bence asıl o zaman “ortaklık” temasının gücünden beslenebileceğiz. 🙂
Bana Seyahat Bursu hesaplarından veya irem.korkmaz@gmail.com adresinden istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Kısa bir süre içinde daha çok ayrıntıyla karşınızda olmayı planlıyorum. Şimdilik hoşça kalın, tanıştığıma çok memnun oldum!
İrem
https://www.facebook.com/seyahatbursu/